Αρχική | Χόι Αν, Βιετνάμ

Χόι Αν, Βιετνάμ

Χόι Αν, Βιετνάμ

Η επιβίωση περνάει από τη θάλασσα

Ο 51χρονος Le Van Hung επί χρόνια δούλευε ως ψαράς ανοιχτής θάλασσας σε μεγάλα καΐκια, όμως πριν από δύο χρόνια τα παράτησε για να βοηθήσει την κόρη του στο παραθαλάσσιο εστιατόριο που άνοιξε το 2017 στην ιστορική πόλη Χόι Αν. Λόγω κορωνοϊού, από τις αρχές του 2020 έκαναν φτερά τόσο οι τουρίστες όσο και το εισόδημα της οικογένειας. Ταυτόχρονα, πριν από μερικούς μήνες το εστιατόριο που ήταν χτισμένο πάνω σε έναν αμμόλοφο– παρασύρθηκε από τους μουσώνες και κατέληξε στη θάλασσα. Όπως και πολλοί άλλοι πρώην ψαράδες του Χόι Αν που βρέθηκαν να δουλεύουν στον τουρισμό (ως σερβιτόροι, φύλακες, οδηγοί ταχυπλόων) ή που άνοιξαν το δικό τους εστιατόριο, έτσι και ο Hung επέστρεψε σε αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα: να βγάζει το ψωμί του ψαρέυοντας.

Μεγάλος σε ηλικία και με προβλήματα στη μέση του, ο Hung είναι υποχρεωμένος να συντηρεί την εξαμελή οικογένειά του, με την οποία συγκατοικεί σε ένα σπίτι με κακές συνθήκες(κεραμίδια, ξύλινα παράθυρα και λίγα δωμάτια). Μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι καταιγίδες, αργότερα εμφανίστηκαν δυνατοί άνεμοι, κι έτσι ο Hung δεν είχε την δυνατότητα να ψαρέψει, αφού ο κίνδυνος να ανατραπεί η βάρκα του ήταν πολυ πιθανός. Προς τα τέλη Φεβρουαρίου κοίταξε τη θάλασσα και είπε στον εαυτό του ότι τη μεθεπόμενη μέρα θα ήταν ασφαλές να βγει για ψάρεμα. Έτσι την Τρίτη ξημερώματα σκαρφάλωσε στη βάρκα του, κωπηλάτησε μερικές εκατοντάδες μέτρα και άρχισε να ξεδιπλώνει τα δίχτυα του. 

Ο Hung μεγάλωσε στο Χόι Αν, έναν τόπο με μεγάλη αλιευτική παράδοση.Η παλιά πόλη του Χόι Αν είναι ατμοσφαιρική, με ξύλινα κινέζικα μαγαζιά και γαλλικές αποικιακές επαύλεις σε τόνους μουσταρδί. Τα τελευταία 15 χρόνια, Βιετναμέζοι κατασκευαστές και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία παραθαλάσσιων resorts, ενώ την ίδια στιγμή ντόπιοι και ξένοι μικροεπιχειρηματίες άνοιξαν εκατοντάδες καταλύματα, εστιατόρια και μαγαζιά μέσα και γύρω από τον ιστορικό πυρήνα της πόλης με αποτέλεσμα ο τουρισμός να ανθίσει στο Χόι Αν με τους διεθνείς τουρίστες πλημμυρίζουν τους δρόμους και τις παραλίες μέρα και νύχτα. Η οικονομία του Χόι Αν ήταν επικίνδυνα εξαρτημένη από τον τουρισμό, γι’ αυτό και η πανδημία είχε τόσο οδυνηρές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Το 2019, τα 4 από τα 5,35 εκατομμύρια επισκέπτες προέρχονταν από το εξωτερικό. 

Γύρω από το σπίτι του Hung, στην παραλία Tan Thanh, άρχισαν να εμφανίζονται ξενοδοχεία. Έτσι, η οικογένεια δανείστηκε χρήματα από συγγενείς το 2017 για να αγοράσει ξαπλώστρες και ομπρέλες και να χτίσει ένα υπαίθριο εστιατόριο. Η κόρη του Hung, η 23χρονη Hong Van, ετοίμαζε πιάτα θαλασσινών, όπως spring rolls με γαρίδες και καλαμάρι. Οι δύο γιοι του βοηθούσαν στην κουζίνα και στο σερβίρισμα και ο ίδιος έπλενε τα πιάτα, παραμελώντας το ψάρεμα, καθώς ήταν πεπεισμένος ότι ο τουρισμός ήταν το μονοπάτι που έπρεπε να ακολουθήσει για ένα καλύτερο άυριο. 

«Ήμουν πιο χαρούμενος. Το μυαλό μου ήταν ήρεμο και η καθημερινότητα πιο εύκολη όταν δούλευα με την οικογένειά μου», λέει με τη βοήθεια ενός διερμηνέα ο (χήρος) Hung, που στο εστιατόριο έβγαζε πέντε φορές τα χρήματα που έβγαζε στη θάλασσα. Όμως, τα τραπέζια άδειασαν λόγω του Covid. Το Βιετνάμ κατέληξε να επιβάλει εθνικό lockdown τις περισσότερες ημέρες του περσινού Απριλίου. Κι έπειτα, ήρθε το δεύτερο κύμα του Ιουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν και πάλι τα πάντα στο Χόι Αν, τη στιγμή που οι ντόπιοι πίστευαν ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει. Με τις οικονομίες έχοντας αρχίσει να εξαντλούνται, ο Hung, γύρω στον Αύγουστο, ήξερε ότι είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει στη θάλασσα. Κατάφερε να πλοηγηθεί με την βάρκα του πάνω στα κύματα χρησιμοποιώντας μόνο ένα κουπί. Η κόρη του πούλησε την έξτρα ψαριά μέσω των social media. Όμως η θάλασσα έγινε υπερβολικά επικίνδυνη στη διάρκεια της περιόδου των βροχών (τέλη 2020-αρχές 2021). 

Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Η βάρκα πλέει σε πιο ήρεμα νερά και ο Hung, πέρνωντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας , τραβάει τα δίχτυα και τα τυλίγει σε σωρό, βγάζοντας πού και πού καμία μέδουσα, αλλά και ένα ασημόψαρο 12 εκατοστών, ένα μικρό καβούρι κι άλλο ένα μικρό ψαράκι. Δυστυχώς, παρότι η θάλασσα έχει καλμάρει, δεν δίνει όσα ψάρια ονειρεύεται ο Hung, παρηγορώντας τον εαυτό του ότι θα ψήσουν το ψάρι και δεν θα το τηγανίσουν, κάνοντας έτσι οικονομία στο λάδι.