Αρχική | Η ΕΛΑΣ σφραγίζει το θέατρο ‘Εμπρος’

Η ΕΛΑΣ σφραγίζει το θέατρο ‘Εμπρος’

closing-theatre-news-Empros-free-theatre

Σε εκκένωση του ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου ‘ΕΜΠΡΟΣ’ προχώρησε σήμερα το πρωί η ΕΛΑΣ με στόχο την εκκένωση και το σφράγισμα του ιστορικού κτιρίου.

Όλο το οικοδομικό τετράγωνο καταλήφθηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κανένας εντός του χώρου.

Το κτίριο, που βρίσκεται στην κυριότητα του δημοσίου, ήταν κλειστό και εγκαταλελειμένο εως την στιγμή που το ελέυθερο καλλιτεχνικό κίνημα Μαβίλη πήρε την πρωτοβουλία για επαναλειτουργεία του θεάτρου το 2011 ως αυτοδιαχειριζόμενο, ενώ εκεί μπορούσε όποιος ήθελε να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει παραστάσεις.

Το ιστορικό κτίριο βρίσκεται στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Ρήγα Παλαμήδη 2 και κατασκευάστηκε το 1933 ενώ στέγασε και το τυπογραφείο της εφημερίδας «Εμπρός»
εώς το 1985.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Μπάντης ανέλαβε το 1988 την επαναλειτουργεία του θεάτρου, υπό την εποπτεία και την χρηματοδότησή του, μέσα στο οποίο στεγάστηκαν αμέτρητες και ιστορικές παραστάσεις της θεατρικής σκηνής  και παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού « Μορφές » ενώ το 1989 το υπουργείο Πολιτισμού διέκρινε το ιστορικό θέατρο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το 2007, μετά τον θάνατο του Τάσου Μπάντη, το θέατρο εγκαταλείφθηκε και σταμάτησε να λειτουργεί, ενώ το 2011, επανήλθε σε λειτουργεία ως πολυδύναμος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης.

Πρόκειται για έναν αυτοδύναμο χώρο έκφρασης, δίχως ταμπέλες, με δυνατότητα συμμετοχής τόσο καλλιτεχνών όσο και ακαδημαϊκών ενώ δεν υπήρχαν διακρίσεις μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών.

Από το 2011 εκατοντάδες καλλιτέχνες έχουν δώσει παράσταση σε αυτό τον χώρο, έχουν γίνει πάνω από 450 συναυλίες και έχουν λάβει χώρα πάνω από 300 ομιλίες για ανταλλαγές απόψεων και ενημέρωσης πάνω σε καίρια θέματα και ζητήματα του βίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει απόπειρες της ΕΛΑΣ να σφραγίσει το θέατρο ενώ είχαν συλληφθεί και δύο ηθοποιοί κατά την διάρκεια διεξαγωγής πρόβας και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με κύρια κατηγορία την καταπάτηση και εισβολή σε δημόσιο κτίριο.Ετικέτες