Αρχική | Πίτες ολικής με σουβλάκι λαχανικών από τον Άκη Πετρετζίκη

Πίτες ολικής με σουβλάκι λαχανικών από τον Άκη Πετρετζίκη

Food-souvlaki-laxanikon-Akis-Petretzikis-nisteia

Σε όλους μας λείπουν τα εδέσματα αλλά κυρίως τα φαγητά κατά την διάρκεια της νηστείας, τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα και τείνουν να μας λείπουνε. Όμως με φαντασία και λίγο μεράκι μπορούμε να δημιουργήσουμε τρομερές εναλλακτικές δημιουργίες ώστε να μην στερηθούμε τίποτα ακόμα και τις ημέρες των εορτών, τηρώντας μάλιστα και την νηστεία.
Η συνταγή που ακολουθεί έρχεται αυτολεξεί από το site με τις συνταγές του Άκη Πετρετζίκη.


Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

«Για τα σουβλάκια λαχανικών

  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 200 γρ. μανιτάρια champignon
  • 200 γρ. κολοκυθάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 100 γρ. ντοματίνια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τις πίτες

  • 240 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 350 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξηρή
  • αλάτι
  • αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη

Για το σερβίρισμα

  • γιαούρτι στραγγιστό
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • ρόκα
  • ταχίνι»

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

«Για τα σουβλάκια λαχανικών:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα και τοποθετούμε ένα ταψί μέσα για να κάψει καλά.

Κόβουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια.

Περνάμε εναλλάξ όλα τα λαχανικά μαζί με τα ντοματίνια στα ξυλάκια για σουβλάκια. Απλώνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ζάχαρη.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βάζουμε τα καλαμάκια. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Για τις πίτες

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 6-8 λεπτά.

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μια μεμβράνη. Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και με την βοήθεια αλευριού τα ανοίγουμε με έναν πλάστη.

Βάζουμε τη μια πίτα στο τηγάνι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις πίτες βάζοντας 1 κ.γ. ελαιόλαδο σε κάθε πίτα.

Σερβίρουμε με γιαούρτι, ρίγανη, ελαιόλαδο, ρόκα και ταχίνι.»

Για περαιτέρω διευκρινίσεις και οδηγίες μπορείτε να μπείτε και να αναζητείσετε στο κανάλι του youtube την συνταγή του Ακη Πετρετζίκη όπου ο ίδιος εκτελεί βήμα προς βήμα αυτή την υπέροχη δημιουργία.

Ετικέτες