Αρχική | Ιησούς από την Ναζαρέτ: Η τεχνική του Τζεφιρέλι

Ιησούς από την Ναζαρέτ: Η τεχνική του Τζεφιρέλι

Jesus-of-Nazareth-eyes-Robert-Powell

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ“, μία κορυφαία σειρά ταινιών και η καλύτερη παραγωγή θρησκευτικού περιεχομένου πού παίζει κάθε χρόνο στις ελληνικές τηλεοράσεις και όχι μόνο έχει αφήσει το στίγμα της εδώ και πολλά χρόνια είναι δημιούργημα του κορυφαίου ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι ο οποίος απέδωσε μέρα ανεπανάληπτο και καταπληκτικό τρόπo την ζωή, την πορεία και τα πάθη του Ιησού Χριστού.

Ο σκηνοθέτης τηρώντας με ακρίβεια και ευλάβεια τις Γραφές, απέδωσε με ακριβή και μοναδικό τρόπο τις σκηνές, τα τοπία και τα πρόσωπα που διαδραματίζονται στην Αγία Γραφή, ενώ κατάφερε να δημιουργήσει ένα κλίμα μυσταγωγικό και επικό μεταφέροντας συναισθήματα ιερότητας και ευλάβειας στους τηλεθεατές μέσα από το έργο του ακόμη και σήμερα.

Δεδομένου την περιορισμένη τεχνολογία στα ειδικά εφέ της εποχής των γυρισμάτων, μάθαμε πως ο Φράνκο Τζεφιρέλι κατάφερε να κάνει το βλέμμα του κορυφαίου Βρετανού ηθοποιού Ρόμπερτ Πάουελ τόσο ισχυρό. Επίσης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Ζεφιρέλι είχε ζητήσει από τον Πάουελ να μην  ανοιγοκλείνει ποτέ τα μάτια του, αποκρυσταλλώνοντας το ισχυρό και έντονο βλέμμα του ηθοποιού το οποίο χαράχτηκε ανεξίτηλα στις μνήμες των θεατών. Οι υπεύθυνοι του μακιγιάζ πρόσεθεταν μία γραμμή μαύρου eyeliner στα επάνω βλέφαρα και μία λεπτή γραμμή λευκού eyeliner στα κάτω βλέφαρα του ηθοποιού, επιτυγχάνοντας να κάνουν πιο έντονο και διαπεραστικό ακόμη το βλέμμα του ηθοποιού.

Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η εκπληκτική ομοιότητα του ηθοποιού Ρόμπερτ Πάουελ στον Ιησού Χριστό, ο οποίος έμελλε να ταυτιστεί από το κοινό και τους θεατές σε τέτοιο βαθμό όπου αποκάλυψε πώς μετά από αυτόν τον ρόλο η ζωή του δεν ήταν ποτέ η ίδια. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο ρόλος του στη μακροσκελή ταινία του ιταλού σκηνοθέτη ήταν ο καλύτερος που έχει παίξει σε όλη του την καριέρα πράγμα που φαίνεται ότι ισχύει καθώς οι υπόλοιποι ρόλοι που ανέλαβε φαίνονταν ασήμαντη σε σχέση με τον συγκεκριμένο ρόλο.

Ετικέτες